Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZERETETNYELVEK

2010.11.15

SZERETETNYELVEK

Szeretetanyanyelvünk felfedezése

Hogyan deríthető ki a legnagyobb biztonsággal, hogy mi a saját, illetve mások szeretetanyanyelve? Talán a pár kedves szó, vagy az igazi együttlét, ajándékozás, esetleg a figyelmesség, vagy a testi kontaktus?

Három módszer is alkalmas arra, hogy mindezt kitaláljuk, három kérdésre kell csupán választ adni.

1. Mi az, ami legjobban bánt abban, amit a párod csinál vagy éppenséggel nem csinál meg? Legnagyobb valószínűséggel ennek ellenkezője a te szeretetnyelved.

2. Mi az, amit leggyakrabban kérsz párodtól? Valószínű, hogy ez az a dolog, amitől te leginkább szeretve érzed magad.

3. Mi az, amivel te rendszeresen kifejezed párod iránt szereteted? Ez lehet az a dolog, amitől te leginkább érzed párod szeretetét.

Előfordulhat, hogy két szeretetnyelv egyaránt fontos a számodra: ha mindkettőt egyaránt jól érted és beszéled is, akkor „kétnyelvű” vagy. Ez párod helyzetét igencsak megkönnyíti, hiszen a számára „kényelmesebb” módon fejezheti ki irántad érzett szeretetét.

A szeretet tank soha ne ürüljön ki

A következő három gyakorlat abban segít, hogy megtaláld azt a területet, melyből szeretet tankod megtöltheted, vagy éppen másoknak tudsz adni magadból.

1. Találj három, „a szeretet mindennek a mozgatója” – féle bölcs mondást – gondold végig, melyiknek milyen jelentősége van a te párkapcsolatodban.

2. Sokszor vagyunk elnézőek a különféle káros magatartásformákkal szemben, és ezt a szeretettel magyarázzuk. Vizsgálj meg saját életedből ilyen eseteket, ennek segítségével próbálj a mélyére hatolni: a torz szeretetfelfogás mennyiben járul hozzá a pároddal fennálló általános problémához.

3. Idézz fel olyan életperiódust, amikor térben is távol voltál párodtól. Ez a helyzet mit eredményezett? Mi volt a belső következmény, és hogyan sikerült azt kiigazítani?

Első szeretetnyelv – pár kedves szó

A dicséret, bókok és a követelések helyett előadott kérések alkalmasak partnered önértékelésének megerősítésében. Fontold meg a következőket:

1. Szánj rá időt, hogy társad elmesélhesse álmait, érdeklődési köreit, vágyait – és empátiás figyelemmel hallgasd ő. Bátorítsd őt, használj kedves, bíztató szavakat!

2. Előfordult, hogy nyersebben vetettél oda egy szót, vagy gúnyolódtál, elítélően nyilatkoztál? Előfordult, hogy főként arra koncentráltál, hogy hibát találj partneredben? Beszéld meg vele ezeket, kérj tőle bocsánatot!

3. Kommunikációs minták szerint értékeld kapcsolattartási stílusod: szavaid kéréseket, tanácsokat fejeznek ki, vagy inkább követelést, ultimátumot, netalán fenyegetést jelentenek? Hogyan tudnál javítani a pároddal való beszélgetési stílusodon?

Második szeretetnyelv – igazi együttlét

A közösen eltöltött értelmes idő kifejezi, hogy igazán érdeklődsz partnered iránt, élvezed jelenlétét.

1. A karrier és az anyagi jólét nem pótolhatja a bensőséges viszonyt – ne háríts el azzal az együttlétet, hogy lefoglal a munkád! Készíts időtervet úgy, hogy legyen időd partneredre!

2. Készíts listát mindarról, amit szívesen csináltok együtt!

3. Őszintén mérd föl az érzések szerepét párkapcsolatodban! Nem szoktad elnyomni érzéseit, nem félsz tőlük? Előfordul, hogy időnként eltorzulva kirobbannak belőled a negatív érzelmek? Hogyan lehetne a kommunikációtok érzelmi oldalán javítani?

Harmadik szeretet nyelv - ajándékozás

Az ajándékok a szeretet vizuális szimbólumai, azt demonstrálják, hogy a megajándékozott személy fontos számunkra – kiemelten akkor, ha saját jelenlétünkkel örvendeztetjük meg.

1. Az ajándék értéke attól függ, hogy ki milyen értékesnek látja. Ha nem látod elég érdekesnek, értékesnek az ajándékot, akkor gondolj az ajándékozó szándékára, a szeretetre figyelj!

2. Készíts listát azokról az ajándékokról, melyről tudod, hogy párod örömmel fogadja.

3. Ne feledd, hogy a saját jelenlétedet ajándékozva a lehető legszebbet adod!

Negyedik szeretetnyelv – figyelmesség

Ha gyakran teszel szemrehányást párodnak azért, mert ilyen-olyan dolgot elmulasztott megcsinálni, akkor ez arról árulkodik, hogy a te szeretetnyelved a figyelmesség. A figyelmességet azonban soha nem szabad kierőszakolni!

1. A szeretetteljes figyelmesség azt jelenti, hogy a párod elvárásainak megfelelően igyekszel a kért dolgot megcsinálni, és nem a te szád íze szerint.

2. Gyűjts össze három olyan apró figyelmességi szolgálatot, melynek párod örül. Végezd el ezeket rendszeresen!

3. Sok probléma fakad abból, hogy házasság után már nem szükséges udvarolni, az addigi figyelmességet könnyedén feladjuk. Emlékezz vissza: pároddal hogyan változott meg az életed?

Ötödik szeretetnyelv – testi kontaktus

Szeretetnyelv minőségében a kommunikáció rendkívül hatékony és jól érthető formája minden megnyilvánulásában, a futó érintéstől a szenvedélyes csókig, és még tovább…

1. Hagyj fel a fizikai kontaktus minden formájával! Hagyj fel azokkal az érintési formákkal is, melyeket párod nem szível!

2. A testi érintés iránti igényeinket sokszor még magunknak is nehezen valljuk be. Légy őszinte önmagadhoz, párodhoz, különösen a szexualitás terén! Beszélj arról pároddal, hogy számára és számodra mik a kellemes érintési módok!

3. Emlékezz arra, hogy krízishelyzetben miként viselkedtél. Gondolj arra, hogy a közhelyes szavak helyett a szerető érintés mindennél többet ad párodnak ilyenkor.


 

Remélem, a szeretetnyelvek alkalmazása a te életedet is jobbá teszi. Ha boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tett a gyakorlás, ha úgy érzed kapcsolataidban valóban segített jó megoldást találni, akkor ne habozz másokat is megismertetni ezzel az egyszerű lehetőséggel.