Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretetnyelvek V.

2010.11.15

Szeretetnyelvek - 5. rész

Ötödik szeretetnyelv – a testi kontaktus

Érintésre, cirógatásra, simogatásra, ölelgetésre minden ember vágyik. Az a csecsemő, mely mindezeket nem kapja meg, testi fejlődésében elmarad, ha tartós hiányt szenved, akkor lelkileg sérül. Vannak, akik érintés, simogatás, ölelés nélkül nem érzik magukat szeretve. A szexuális kapcsolat ennek a nyelvnek egyik dialektusa.

Annak az embernek, akinek a testi érintés a szeretetnyelve, mindennél jobban vágyik egy ölelésre, ha bánata van, mintsem szavakra.

A testi érintés megalapozhatja a kezdődő kapcsolatot, de egy régit tönkre is tehet – hiszen az érintés szeretetet és gyűlöletet egyaránt kifejezhet. Akinek ez a szeretetnyelve, annak az ilyen vagy olyan érintés sokkal többet mond, mintha fülével hallja: „szeretlek”, vagy azt „gyűlöllek”.

Egy szerelmes kapcsolatban az érintésnek sokféle módja lehet, de ne próbáljunk ragaszkodni a magunk által jónak tartott módszerekhez: ne essünk abba a tévedésbe, hogy a másiknak feltétlenül az kellemes, amit mi annak gondolunk. A szerelmi érintések kitanulása időt vesz igénybe, bele kell tanulni abba, hogy társunk igényeit mi elégíti ki leginkább.
Szeretetnyelvek – Gyakorlati útmutató (nem csak) házaspárok részére – 4. rész
Az egyhetes Szeretetnyelvek cikksorozat végén néhány gyakorlati tanácsot szedtem egy csokorba, melynek segítségével mindenki felfedezheti saját és társa szeretetanyanyelvét, illetve a kérdéseket – lehetőleg pároddal – végiggondolva, megválaszolva jobbá tehetitek kapcsolatotokat. A problémák felfedezése és a megoldás, a pozitív változás a ti kezetekben van!