Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretetnyelvek III- IV.

2010.11.15

Szeretetnyelvek - 3. rész

Harmadik szeretetnyelv – az ajándékozás

A szeretet tárgyiasult kifejeződése az ajándék. Ez a legkönnyebben megtanulható szeretetnyelv. Ha társunk a kapott ajándékoktól érzi magát szeretve, akkor ügyes ajándékozóvá kell válnunk, így tudjuk szeretetünket kimutatni felé.

Bármi lehet ajándék: a mezőn szedett friss virágcsokor, saját kezűleg készített apróságok, vagy nagyobb dolgok. Nem az ajándék értéke az, ami számít, hanem maga az adás – elfogadás aktusa. Azonban bármilyen drága ajándékot is vegyünk, a legértékesebb mégis csak saját magunk, saját időnk odaajándékozása – ez mindenek felett áll, megfizethetetlen.

Előfordulhat, hogy társadnak rád és csak rád van szüksége, neked, pedig más, fontosnak tűnő programod van, esetleg olyan, amire már régóta készültél, és nagyon érdekel benned. Mielőtt döntenél, hogy melyiket is válaszd, gondolj arra, hogy válságos helyzetben a fizikai jelenlét a leghatásosabb és legszebb ajándék, amit csak adhatsz.

A szeretet, szerelem legbensőbb lényege az odaadásra való belső ráhangolódás: úgy tudjuk magunkat adni, hogy nem érezzük ezt lemondásnak, nem gondoljuk, hogy ez által, valamitől is megfoszt bennünket párunk.

Szeretetnyelvek - 4. rész

Negyedik szeretetnyelv – a figyelmesség

A figyelmesség is az egyszerűbb szeretet nyelvek közé tartozik: olyan apró vagy nagyobb szolgálatról van szó, melyekről tudjuk, hogy tárunk örül, ha elvégezzük. Legyen ez egy ebéd megfőzése, takarítás, kutyasétáltatás, és sorolhatnám – ez mind a figyelmesség témakörébe tartozik.

Ha társad szeretetnyelve a figyelmesség, akkor legyél rajta: tegyél meg minden tőled telhetőt, sokszor apró dolgok hatalmas örömet okozhatnak. A másik oldalról pedig: mindig köszönd meg, ha valamely szeretted figyelmével ajándékozott meg téged.

Tanulni a szemrehányásból

„Mert te soha nem teszed meg ezt vagy azt…”, „Mert te mindig csak ezt vagy azt csinálod, ahelyett, hogy…” – ezek a tipikus szófordulatok, melyeket azonban csak érett, tapasztalt szerető emberek képesek megérteni. Mindazonáltal társunk kritikáiból rengeteget tanulhatunk: elsősorban is azt, hogy mik az ő legmélyebb érzelmi szükségletei…
 

Annak ellenére, hogy a kritizálgatás általában nem hozza meg a kívánt eredményt – hiszen a bántó szavak nemhogy változásra ösztönöznek, de sokkal inkább makaccsá, zárkózottá tesznek – sokan próbálnak így figyelmességet kicsikarni táruktól. A sok szemrehányással nem könnyű szembesülni, ugyanakkor véget vethetünk társunk sirámainak azzal, ha nyugodtan megkérdezzük őt: „Ha jól érzem, ez számodra igazán fontos. Meg tudnád magyarázni, miért ilyen sorsdöntő erejű ez a … ?” A kommunikációt így a megértés, szeretet útjára terelhetjük, ahol már nincs szükség, követelésre. Megadtuk a lehetőséget arra, hogy társunk vágyait kérésekké szelídítse – hiszen érzi: most meghallgatást nyernek, beteljesülnek.