Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bach-virág kártyák

2010.09.25

 

Bach-virág kártyák

 

 

 

A Bach-virágterápia módszert dr. Edward Bach az 1930-as években dolgozta ki. Észrevette, hogy bizonyos növények rezgése megfelel adott lelki problémáknak. Ezeknek a gyógyító erejű növényeknek az energiáját megfelelő módszerrel kinyerve a lélekre ható, tehát nem hatóanyag elvű gyógyszer nyerhető. Edward Bach módszerének lényege a homeopátia magasabb rezgésre való felemelése és lényeges leegyszerűsítése. A Bach virágterápia ősi lelki problémákra kínál gyógyírt.

Hogyan működik?

Edward Bach homeopata orvosként, a hasonló, a hasonlót gyógyítja, elvét alkalmazta, de továbbvitte a gondolatmenetet, és azt hirdette, hogy a betegség az a hasonló, ami a hasonló lelki problémát orvosolni képes. A hasonlót a hasonlóval elv lényege, azon a szellemi törvényen - ezt a törvényt megtaláljuk a fizikában is - alapul, hogy ha egy rezgés egy azonos frekvenciájú, de ellentétes fázisú rezgéssel találkozik a két rezgés, kioltja egymást. A lelki probléma képvisel egy bizonyos rezgést, a megfelelő Bach virágterápiás gyógyszereket kiválasztva létrejön egy a lelki problémával ellentétes fázisban dolgozó kioltó rezgés, ami segít a probléma okait helyre tenni.

Gyógyítsd meg önmagad!

Edward Bach szerint azonban nem elég, ha becsepegteted a megfelelő Bach virágterápiás keveréket, hanem meg kell lennie benned annak az elhatározásnak is, hogy meg akarsz gyógyulni. Neked magadnak kell felelőssé válnod a gyógyulásodért. Nem háríthatod a felelősséget az orvosra, terapeutára, vagy a gyógyszerre. A lelkeddel kell harmóniába kerülnöd, amihez a Bach virágterápia jó segítség, de önmagában nem elég.
Edward Bach víziója az volt, hogy a Bach virágesszenciák legyenek ott minden család szekrényében, mivel a konkrétan megfogalmazott érzelmi reakciókon keresztül egy hétköznapi ember is ki tudja választani, hogy családtagjainak, barátainak milyen szerre van szüksége.
 
 
Bach virág-kártyák
 
 

A különböző rezgésszámú növényeket tehát a szerint válogatták ki, hogy mely növény, milyen pozitív lelki potenciálnak felel meg. A kártyalapok megmutatják, melyik virágesszenciára van szükséged. Válassz egy kártyát tetszőleges módon az intuíciód segítségével, vagy egyéb módszerekkel is kitesztelheted, hogy melyikre van szükséged.

 

 

Agrimony - Apróbojtorján

Az őszinteség virága
A látszatharmóniától... A belső békéig
 
A vidámság látszata mögé rejted gondjaidat.
 
Valószínűleg betegség, pénzügyi, vagy munkahelyi problémák nyomasztanak. Zaklatott vagy, gondterhelt, szenvedsz testileg és lelkileg is. Erről azonban senkinek sem akarsz beszélni, sőt még magad előtt is tagadod. A humor állarca mögé rejtőzve palástolod a fájdalmadat. Mivel számodra nagyon fontos a harmónia, ezért kerülsz minden konfliktus helyzetet. Itt az ideje, hogy őszinte legyél saját magadhoz, mert csak így leszel képes szembenézni a nehézségekkel. A látszatharmóniát nem lehet a végtelenségig fenn tartani.
 
Aspen - Rezgőnyár

A sejtelem virága
A sötét előérzettől ... A tudatos érzékenységig
 
Nem valós, megmagyarázhatatlan félelmeket és aggodalmakat érzel

Éjszaka rémálomból ébredsz? Félsz a sötétben? Ideges és nyugtalan vagy? Baljós előérzet nyomaszt, melyről magad sem tudod, miből fakadhat? Ezek a rejtélyes félelmek nappal és éjjel egyaránt kísértenek. Az oka valószínűleg az, hogy túlzott érzékenységednek köszönhetően megérzed és átveszed környezeted félelmeit, konfliktusait, fáradtságát is. Ha megtanulod érzékenységedet kezelni, akkor már nem átokként, hanem ajándékként fogod értékelni ezt a tulajdonságodat.
 
Cerato - Kékgyökér

Az intuíció virága
A gyenge ítélőképességtől... A belső bizonyosságig
 
Önbizalomhiányban szenvedsz, nem mersz önállóan döntéseket hozni.
 
Kételkedsz saját ítélőképességedben, mert nincs elég önbizalmad. Mindig mások véleményére van szükséged ahhoz, hogy megerősítsenek döntéseid helyességéről, pedig ha folyton másokat üldözöl tanácsokért, gyakran pórul fogsz járni. Teljes bizonytalanság lett úrrá rajtad, ezért hárítod a döntés felelősségét másokra. Eljött azonban az ideje a döntésképességed fejlesztésének. Vedd észre, hogy a tudás benned van, csak nem mered használni. Ne kételkedj magadban!
 
Gorse – Sülzanót

A remény virága
A feladástól... A kezdeményezésig
 
Mélyről fakadó reménytelenség, rezignáció, kerített hatalmába. Úgy érzed, nincs kiút szorult helyzetedből.

Belefáradtál mindenbe, és eleged van az életből? Szívósan küzdöttél, de semmit sem voltál képes javítani helyzeteden? Ezek szerint egy nagy fejlődés közepén tartasz. Sajnos igazi változásokra, jellemünk erősítésére csak nagy szenvedések által vagyunk képesek. Valószínűleg most egy olyan élethelyzetben vagy, melyet semmiképpen nem kerülhetsz el. Ennek a virágnak az esszenciája reményt ad, és segít, hogy képes legyél ezen az úton könnyebben végighaladni.
 
Holly - Magyal

A szívet megnyitó virág
A keményszívűségtől... A nemesszívűségig.
 
Végtelenül féltékeny, irigy és gyanakvó vagy mostanában.

Mennyire hagyod, hogy szeressenek? Ne told el magadtól a valódi szeretetet csak azért, mert valakitől nem kaptad meg. Most nagyon őszintén magadba kell nézned, és felül kell vizsgálnod a viszonyodat a következő érzelmekkel: megbántottság, düh, gyűlölet, féltékenység, bosszú, irigység, ellenségeskedés, káröröm. Ha valamelyikben magadra ismersz, akkor tudatosítsd, hogy ez csupán egy védekezési formád a további sérülések elkerülése érdekében.
 
Honeysuckle - Jerikói lonc

A múlt virága
A múltból... A jelenbe
 
Egy emlék tart fogva a múltból, nem tudsz továbblépni.

A múltban maradtál, mert nem akarsz, vagy nem tudsz változni. Nem akarod elfogadni, hogy az egyik legfontosabb életelv a változás. Tovább kell lépni. Lehet, hogy egy elmulasztott lehetőség, vagy valakinek az emléke tart fogva? Ha egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés dologra emlékszel múltadból, akkor is szembe kell most nézned az elengedés és a változás feladatával. Vond le a múlt tanulságát, és hasznosítsd mindezt a jelenedben. A Honeysuckle virág eszenciája a régi szép időkön merengő, az emlékeinek élő emberek gyógyírja.
 
Impatiens - Nebántsvirág

Az idő és türelem virága
A türelmetlenségtől... A türelemig
 
Türelmetlen és ingerült vagy. Mindent siettetsz.

Valószínűleg türelmetlen vagy környezeted lassúságával szemben. Jobban szeretsz egyedül dolgozni, mert akkor saját magad tempójában haladhatsz. Autódban a közlekedési dugóban üldögélve majd felrobbansz. Állandóan az idő szorítását érzed magadon. Másokat is ok nélkül siettetsz. Hidd el, hogy a benned tomboló feszültség környezetedre is ráragad. Türelmet és elfogadást kell gyakorolnod. Ne hajszold se magad, se másokat.
 
Mustard - Vadrepce, mustár

A fény virága
A lelki fájdalomtól... A lelkierőig
 
Szomorúságot, nyomasztó lelkiállapotot jelöl.

Megmagyarázhatatlan, mély szomorúságtól szenvedsz, mely minden látszólagos ok nélkül való. Hirtelen a nagy semmiből, tör rád ez a nyomasztó állapot. Az előbb még minden rendben volt, most pedig kétségbeesett, kiszolgáltatott helyzetben érzed magad. Semmilyen módszer sem segít. Próbáld meg átélni ezeket a helyzeteket. Ne zárd ki az érzelmeidet, mert úgy sokkal nehezebb átvészelni. Ezek a mélypontok segíthetnek, hogy az elfojtott érzelmeidet, emlékeidet fel tudd dolgozni, és el tudd engedni. Légy bátor és engedd feltörni érzéseidet.
 
Oak - Tölgy

A kitartás virága
A kötelességteljesítő harcostól... A békés katonáig
 
Egy erős kötelességtudat hajt, és bár szinte teljesen kimerültél, mégis tovább küzdesz.

Hatalmas teljesítménykényszer jellemzi személyiségedet. Ha nem biztosítasz magadnak megfelelő időt a feltöltekezésre, akkor bizony egyre sivárabbá válik lelked. Ráadásul a munkádat is képtelen leszel élvezni, hiszen már nem az örömet, hanem a kényszert találod csak benne. Nem szeretsz mások előtt gyengének mutatkozni, ezért segítséget sosem kérsz. Attól, hogy képes vagy néha megállj-t parancsolni a munkádban, még nem válsz gyengévé, sőt....
 
Olive - Olajfa

A megújhodás virága
A kimerüléstől... Az erőforrásig
 
Testileg és szellemileg kimerültnek érzed magad.

Valószínűleg a teljes kimerültség határán vagy. Ezt az állapotot kimerültségi depressziónak hívják. A fáradtság okozza a rosszkedvedet. Már a kedvenc elfoglaltságod sem érdekel. Legszívesebben csak aludnál. Hát tegyél ennek az igényednek megfelelően. A testnek is meg kell adni azt, ami jár neki. Akkor is segít az alvás, ha a fáradtságodat határtalan lelki kimerültséged okozza. Érdemes lenne elfogadni, hogy energiáid végesek és büntetlenül nem tágíthatod határaidat.
 
Pine - Erdei fenyő

Önmagunk elfogadásának virága
Az önleértékeléstől... Az önbecsülésig
 
Bűntudattól szenvedsz, és mások hibájáért is önmagad okolod.

Mások hibáit is magadra vállalod? Nem elég a saját bűntudatoddal szembenézni? Az a te problémád, hogy túlzott önfeláldozásban, vagy önbüntetésben éled az életed. Állandóan szemrehányást teszel magadnak. Itt az ideje, hogy elfogadd magad a hibáiddal együtt. Ismerd el, hogy mindenki megérdemli a szeretetet. Te is! Önmagad elfogadása ott kezdődik, hogy megbocsátasz magadnak. Bocsáss hát meg magadnak, hiszen lehet, hogy olyan dolgok miatt is bünteted magad, melyekről nem is te tehetsz.
 
Rock Rose - Napvirág

A kitörés virága
A pániktól... A hősiességig
 
Szinte meg vagy bénulva a félelemtől.

Valamitől rettegsz, meg vagy rémülve és tehetetlennek érzed magad. Úgy érzed, minden remény elveszett. Lelki instabilitásod miatt olykor határtalan félelmek bukkanhatnak fel benned, melyek akár a teljes bénító mozdulatlan pánikreakciókig is fokozódhatnak. Érzékeny idegrendszered miatt lehet, hogy folyamatosan feszült és ideges vagy. A Rock Rose virágnak az esszenciájával erősítheted idegrendszered, csökkentheted pánik félelmeidet. Emellett azonban érdemes pszichésen is edzened magad.
 
Rock Water - Forrásvíz

A rugalmasság eszenciája
A dogmatikus fegyelemtől... A körültekintésig
 
Rugalmatlan vagy, nagyon magas követelményeket állítasz önmagad elé.

Túlságosan tökéletességre törekszel. Emiatt sok mindent megvonsz magadtól, ami szükséges a kellemes élethez. Nagyon szigorúan bánsz magaddal. Így elveszíted alkalmazkodó képességedet, és teljesen bezárulsz a világ előtt. Példaképpé akarsz válni, de hidd el, hogy egy besavanyodott embert senki sem szeretne követni. Mindenki boldog életre vágyik, aminek része a nevetés, könnyedség, és az élet élvezete. Engedd lazábbra saját gyeplődet, és hozd vissza a játékosságot életedbe.
 
Sclerantus - Egynyári szikárka

Az egyensúly virága
A belső ziláltságtól... A belső egyensúlyig
 
Bizonytalanságtól szenvedsz.

Mostanában hangulatilag labilis vagy egy kicsit. Valószínűleg döntésképtelenséged nehezíti életedet. Emiatt toporogsz már jó ideje egy helyben. A változáshoz azonban el kell indulni valamelyik irányba. Mivel a végletek embere vagy az arany középutat kell megtalálnod. Szánj rá időt arra, hogy rájöjj, mit szeretnél. Ha már tudod, hogy mit akarsz, akkor a döntéseidet is könnyebben leszel képes meghozni. Hallgass lelked útmutatására, és bízzál benne. Így megismered a benned rejlő erőt, mely mindig tudja a helyes lépést.
 
Star of Bethlehem - Ernyős madártej

A vigasz virága
A megrázkódtatástól... Az újraorientálódásig
 
Ijedt, és rémült vagy, lehet, hogy sokkos állapotába kerültél.

Személyiséged bezárult, nem akarsz részt venni az életben, nem akarsz érezni. Ez annak köszönhető, hogy valamilyen traumának most éled meg az utóhatását. Valószínűleg itt az ideje, hogy egy fájó eseményt végre feldolgozz és elengedj. Meg kell tanulnod a feléd irányuló érzelmeket kezelni, és fejlődésedhez felhasználni. Ha úgy érzed képtelen vagy erre a feladatra, akkor hívd segítségül a Star of Bethlehem virág esszenciáját, hogy letehesd ezt a fájdalmat, és visszatérhess az életbe.
 
Sweet Chesnut - Szelídgesztenye
A megváltás virága
Az éjszakán át... A fénybe
 

Egy szinte elviselhetetlen lelki állapottól szenvedsz, és mélységesen kétségbeesett vagy.

Úgy érzed, hogy teherbíró képességed végére értél? Az összes energiatartalékodat felélted? Eddig keményen küzdöttél, reménykedtél, még sincs semmi kézzel fogható eredmény? Segítség nélkül, egyedül maradtál, teljesen magadra utalva? Most valószínűleg egy átalakulási krízis csúcspontján vagy, ahol elveszett minden reményed, elfogyott az erőd, és úgy érzed, nem tudod tovább folytatni. Ezt a feszültséget addig kell fokozod magadban, míg meg nem történik csodálatos átalakulásod.

 

A mappában található képek előnézete Bach virág kártyák