Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan sérülnek meg a csakrák?

2011.09.08

 

Hogyan sérülnek meg a csakrák?
 
A csakrák meghatározott életkorban aktiválódnak, ha ezekben az életszakaszokban érzelmi sérüléseket élünk át, akkor annak nyoma ott marad az energetikai rendszerünkben, és a blokkoltság visszaköszön felnőttkori problémáinkban.
 
A csakrák már a születésünktől fogva működnek, de a hozzájuk kapcsolódó érzelmi szükségletek, témák csak bizonyos életszakaszban aktiválódnak. Ha érzelmi sérülés történik az adott témakörben, akkor a csakra sérül, és ennek hatása érezhető a felnőtt életünkben is.
 
A fizikai gyógyítás mellett, igen fontos a lelki gyógyítás is!

 1. Gyökér csakra
 
 
gyoker-csakra.jpgHelye: gerinc alja, farokcsont
Feladata: Biztonság, védettség
Aktiválódás: A fogantatástól hat hónapos korig.

Ezen a csakrán keresztül rögződnek az emlékképek a legkisebb gyermekkorból. Ebben a korban a gyermek saját világában középen áll. Ha nem érez feltétel nélküli szeretetet, ha a szülő túl sok problémával küzd, pl. az édesanya túl korán esik újra teherbe, a gyermek magára veszi az anya terhét, fájdalmát. Azt hiszi ő a hibás, "minden miattam van mindenért én vagyok a felelős" A gyökércsakra sérülései akkor is bekövetkeznek, ha a szülő elvárásai nem reálisak. Nem azt várja a gyermektől, amire képes, hanem saját vágyait kéri számon - tudatosan vagy tudat alatt - és akarja be teljesíteni. Pl. fiút várt, de lány született.
Az 1.csakra sérülése esetén alakul ki a rossz önértékelés és az önbizalomhiány.
 
Gyógyítás:
Természet: bíborvörös naplemente, vagy napfelkelte
Zeneterápia: monoton, de ritmusos (népek ősi zenéje)
Színterápia: vörös
Drágakő: achát, rubin, vörös korall, gránát, jáspis zöldes-pirosas, vérkő
Aromaterápia: cédrus, szegfűszeg
 
2. Szex csakra
 
 
szex-csakra.jpgHelye: kismedence, keresztcsont
Feladata: ősi érzelmek (szexuális energiák, alkotó erők)
Aktiválódás: 6-12 hónapos korig
 
Ekkor rögzülnek, a fájdalmas és nehéz emlékek, illetve az öröm és a szenvedély. Sérülés esetén kialakul egyfajta sebezhetőség másokkal szemben, érzelmi védtelenség. Ebben a korban a legfontosabb a bizalom, a család stabilitása, őszintesége, az egymáshoz tartozás biztonsága, a gyengédség, szeretet kifejezésre juttatása. Sérülés akkor alakul ki, ha a családi kötelékek lazák, ha a családtagok bizalmatlanok vagy nem őszinték egymás iránt.
 
Gyógyítás:
Természet: természetes vizek látványa, megérintése, holdfény (telihold)
Zene: pergő, amely életörömöt sugároz, vízcsobogás, madárdal.
Színterápia: világos narancssárga
Drágakő: karneol, holdkő
Aromaterápia: jling-jlang, szantálfa
 
 
 3. Napfonat csakra
 
napfonat-csakra.jpgHelye: a köldök feletti terület
Feladata: Akarat, önérvényesítés, önértékelés, önelfogadás
Aktiválódás: 12. hónaptól-3 éves korig

Sérülés akkor alakul ki, ha a teljesítménytől függ a szeretet, az elismerés, vagy ha nem engedik a gyereket önállóan cselekedni." nem engedem, hogy te csináld, mert úgyis csak elrontod, vagy valami bajod esik". Ha a környezet, illetve szülők megszemélyesítik a problémát, "rosszul teljesítettél" tehát rossz vagy, "bután viselkedtél" tehát buta vagy, "lustán viselkedsz", tehát lusta vagy.
Felnőtt korban emiatt alakul ki a bizonytalanság, a döntésképtelenség, az önállótlanság, az hogy mindig másokra szorulunk. Jellemző még a munkamánia, bizonyítási kényszer, elismerés, dicséret utáni vágy.
 
Gyógyítás:
Természet: a nap sugarainak befogadása, napraforgó virága
Zene: zenekari muzsika harmonikus összjátéka
Színterápia: tiszta sárga
Drágakő: tigrisszem, borostyán, topáz, citrin
Aroma terápia: levendula, rozmaring, bergamott
 
 
 4. Szív csakra
 
sziv-csakra.jpgHelye: szívtájéka
Feladata: a tiszta szeretet megtapasztalása
Aktiválódás:3-7 éves korig

A szívcsakra 3 és 7 éves kor között, a külvilággal fenntartott kapcsolatokon keresztül fejlődik.
A hozzá tartozó tanulási feladatunk a szív tulajdonságainak kibontakozása, szeretet, együttérzés, jószívűség, önzetlenség, odaadás, gyógyítás. Ha ezeket nem sikerül elsajátítani, megtanulni a szülőktől, vagy a környezetünktől, akkor sérül a szeretetközpontunk, és érzelmileg megrekedünk a fejlődésben. Alapelve, a lét odaadása, mely csak a szeretet adásán és kapásán keresztül működik. Aki nem tud adni, annak gondja van a "kapással" is, és aki nem tud kapni, annak problémát okoz az adás is. E kettő harmóniája szükséges a szívcsakra megfelelő működéséhez.
 
Gyógyítás:
Természet: séta a természetben, friss levegő, hajnali pára
Zene: szakrális zenék, meditációs zenék.
Színterápia: zöld lágy rózsaszín
Drágakő: rózsakvarc, turmalin, smaragd, jade
Aroma terápia: rózsaolaj
 
 
5. Torok csakra
 
torok-csakra.jpgHelye: gégefő alatt
Feladata: az érzések kifejezése
Aktiválódás: 7 éves kortól 12 éves korig

A csakrához tartozó életfeladatok kifejlődése 7 éves kortól kezdődik, és szoros összefüggésben állnak az önkifejezéssel. Ekkor alakul ki az önbizalom és a magabiztosság. Ha ebben az életszakaszban mondjuk az érzelmek kifejezését korlátozzák a szülők, vagy megszégyenítik az érzelmei kimutatása miatt, ha nem hallgatják meg, és nem veszik komolyan a gyerek problémáit, akkor sérül a torokcsakra. Ez komoly problémát okoz a későbbiekben, hogy valaki nyíltan ki merje mutatni az érzéseit, és jellemző lehet ilyen esetben a felnőttkorban az őszintétlenség, az elhallgatás.
 
Gyógyítás:
Természet: felhők nélküli tiszta égbolt, patak csobogás
Zene: áradó
Színterápia: világos tiszta kék
Drágakő: akvamarin, türkiz, kalcedon
Aroma terápia: zsálya eukaliptusz
 
 
6. Harmadik szem csakra
 
3.szem-csakra.jpgHelye: orrgyök felett egy ujjnyira
Feladata: Kapcsolat a bölcsességünkkel
Aktiválódás: 12 éves kortól felnőtt korig
 
12 éves kor után kezdjük értékelni és érzékelni mások cselekedeteit és meggyőződését. Amikor egy gyermek kamaszkorba lépve elkezdi kritizálni környezetét, az mutatja, hogy csakrájához tartozó életfeladatok kezdenek kialakulni, de ezt sajnos a környezet nem mindig tolerálja. Ilyenkor a csakrán gyakran sérülések keletkeznek, ami kihat az aurára is, súlyosabb esetekben pedig az aura egyes részeinek elvékonyodásához vezethet. A csakrához tartozó tanulási feladatok a felismerés, az intuíció, a belső értékek kifejlődése, és a kommunikáció minden területen való használata.
 
Gyógyítás:
Természet: csillagos égbolt
Zene: az újkor zenéje
Színterápia: indigókék
Drágakő: ametiszt, lapis lazuli, szódalit, indigókék zafír, opál
Aroma terápia: menta, jázmin
 
 
7. Korona csakra
 
korona-csakra.jpgHelye: fejtető közepe
Feladata: Megvilágosodás
Aktiválódás: felnőttkor

A korona nem rendelkezik rá jellemző fejlődési időszakkal. Vannak emberek, akiknél a csakra egész életükben szunnyad. Ennek oka, hogy ez a csakra szorosan összefügg a szellemi érdeklődéssel, Isten keresésével, és csak akkor fejlődik ki, ha ilyesmivel foglalkozunk. A hetedik csakrához tartozó tanulási feladatunk, a belső látás segítségével felsőbbrendű ismeretek megszerzése, eggyé válás az örökléttel, egyetemes tudatosság megismerése, elsajátítása.
 
Gyógyítás:
Csend meditáció
 
Forrás: Női Portál – Herceg Petra