Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bízz a megérzéseidben

2011.05.30

 

Bízz a megérzéseidben!
 
 
Egy sejtés, ráérzés vagy egyszerűen az, hogy hallgatunk az ösztöneinkre, néha a legjobb döntéseket eredményezi. De tényleg tisztában vagy vele, mi fán is terem az a bizonyos intuíció, és hogy mikor alapozhatsz rá? Intuíciós képességed fejlesztése jó egészséget, jó anyagi helyzetet, sőt még boldogságot is teremthet.
 
Valószínűleg beléd is nyilallt már bele olyasfajta előérzet, amikor barátnőd bemutatta új hapsiját, hogy: „Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de ennek a fickónak a szeme sem áll jól", vagy amikor lakást kerestél és az egyikbe belépve, valami azt súgta, hogy: „Na, ezt pont nekem találták ki." Gyakran olyan dolgokkal kapcsolatban hasít belénk a megvilágosodás, melyekben már vastagon benne élünk. Persze azért csak lassan a testtel, emlékezz rá, hogy hányszor trafáltál mellé. Szóval honnan fogod tudni, hogy a józanész diktál-e, vagy megint egy félrevezető vesszőparipa hagymázas délibábját üldözöd? A válaszhoz tudnod kell, hogy az intuíció sohasem ésszerű vagy logikus, hanem egy kreatív, a képzelőerőre alapozott megismerési mód, a ráérzés képessége, melynek hátterében a korábbi életpályád során felgyülemlett és alkotó módon, szinte a tudatalattiddal kezelt tapasztalattenger áll. Szóval olyan, mint a tapasztalataidra és a képzelőerődre támaszkodó, egyfajta „éjjellátó készülék". Például lehetséges, hogy nagyon jó vagy a férfiak jellemében való olvasásban, miután apukád maga is egy nehéz esetként, vagy hangulatemberként alaposan hozzájárult a felkészülésedhez. Már gyerekként meg kellett tanulnod olvasni a legapróbb arcrezdülésből, hanglejtésből, úgyhogy felnőtt fejjel egy agyafúrt fickónak akár ötven lépésről való felismerése sem okozhat gondot.

Mivel az intuíció a kreativitáson és azon a képességen alapul, hogy a másik ember legkisebb hangulati változására, gyengeségére is reagálni tudunk, így hát nem csoda, hogy a nők ebben százszor jobbak a férfiaknál. Mégsem támaszkodunk eléggé a képességünkre olyankor, amikor pedig nagyon is kellene, talán azért, mert nem szeretnénk túl gyakran irracionálisnak tűnni.

Hogyan fejlesztheted intuíciós képességedet?
 

1. Vezess intuíciós naplót

Szakértők szerint ez az egyik legjobb módja az intuícióra való képesség fejlesztésének. Írj le minden intuitív gondolatodat és ezzel kapcsolatos tapasztalataidat, majd a pontos idejét és helyét is, amikor a nagy felismerés beléd hasított. Például: „Épp nővéremre gondoltam, akit már három hónapja nem láttam, amikor felhívott." (Ezt persze a klasszikus közgondolkodás nem intuíciónak tekinti, hanem telepátiának.) A naplóból visszanézheted, hogy egy adott tartalmú intuíciód mikor szokott rád törni. Például közvetlenül elalvás előtt stb. Pár hónapos jegyzetelést követően megállapíthatod, hogy dühös, ideges, menzesz előtti időszakokban kelt sejtésed kevésbé igazolódnak, mint azok, melyek lelazult, nyugis állapotodban kólintnak fejbe.
 
2. Az intuíció és a véletlen egybeesés

Elő megint a drága jó naplóval! Például ha a nővéred három hónap elteltével emeli fel a telefont, és éppen rá gondoltál, az lehet intuíció (vagy inkább megérzése annak, hogy aktívan készül rád). Persze szó sincs sem intuícióról, sem telepátiáról, ha egyébként is mindig a születésnapodon szokott telefonálni, és éppen aznap van a születésnapod. Ilyenkor semmi más nem történt, mint hogy az egy alfa állapotában felállított ésszerű következtetésnek rágondolás szintjén ad hangot (anélkül, hogy a tudatos felszínen végiggondoltad volna, tudat alatt mégiscsak az történt, hogy eszedbe jutott: ma születésnapom van, régen hívott és ilyenkor szokott hívni, biztos mindjárt hív, és láss csodát, malacod van).

3. Beletemetkezés

Ugye, ismered azt az érzést, amikor teljesen beletemetkezel, belemerülsz egy lebilincselő könyvbe, filmbe, vagy igazán katartikus zenébe, esetleg a festegetésbe, vagy a víz alatti úszásba, melyek szinte teljesen kiemelnek a való világból, képzetes tájakra röpítve szellemedet. Na, ez az, az állapot, amikor az intuitív meglátások, vagy az ún. agyi hullámok a leginkább megtalálnak. Érdekes módon ezek a bizonyos felismerések akkor hasítanak belénk, amikor az agyunknak a racionális gondolkodásért, a logikáért felelős bal féltekéjét épp pihentetjük. Ilyenkor az erőltetett gondolkodás alól felszabadulva kis számítógépünkbe váratlanul bevillan a megoldás. A relaxáció, a meditáció, hasonlóan jó gondolatébresztő.
 
4. Tárd ki a lelked kapuját

Nagyszerű ítélőképességgel rendelkezhetünk (és ezt megint írjuk agyunk bal féltekéjének a számlájára), de ha egy kicsit jobban megnyitjuk lelkünk kapuját, és fogadó készekké válunk saját intuíciónkra, akkor sokkal kreatívabb, ösztönvezérelt döntéseket lehetünk képesek meghozni.

5. Elő a porszívóval

Intuitív bevillanásokat élhetsz meg, ha lelketlen, monoton tevékenységeket (házimunkát) végzel, mint például porszívózást. Hát porszívózz!

6. Hangolódj rá a „jelekre"

Talán éppen azon töprengsz, hová is kellene nyaralni menni, amikor hirtelen megüti a füledet, hogy valakik éppen Ibizáról beszélnek. Aztán meg egy úti filmet nézel a tévében, és láss csudát, pont Ibiza a téma. Olyan eset is előfordult, hogy a fogorvosnál vagy fodrásznál tettetett érdeklődéssel fellapozott és rojtosra műérdeklődött magazinban leltél ugyanerre az úti célra. Na, ha ilyen van, akkor ezeket a „jeleket" vésd fel naplódba.

Az intuíció lehet irracionális

Ha ösztönösen aggódsz egy hozzád közel álló személyért, akkor ne késlekedj hallgatni a jelzésre. Nagy segítséggel szolgálhatsz adott esetben!
 
Ötperces gyakorlat az ösztönök fejlesztésére

Keress egy nyugalmas sarkot, feküdj ott le, vegyél mély andalító lélegzeteket, és csukd be a szemedet. Képzelj magad elé egy nagy fehér vetítővásznat, melyen le fogod vetíteni a jövőd mozifilmjét, és tényleg kezdj hozzá a képek áradatának lepergetéséhez. Lehetséges, hogy egy új otthonban, egy új munkahelyen fogod viszontlátni magad, esetleg egy kis csecsemővel az öledben, netán egy új pasi oldalán. Bármi legyen is a vásznon, gondold át, hogy milyen jelentéssel bírhat ez rád nézve. Esetleg olyasmikre utal, amiket szeretnél elérni az életben? Vágyak, melyeket józanésszel meg sem mernél fogalmazni? Nos, ahogy intuitív éned levetítheti a maga kis ajánlatát, a jövődet tekintve, ugyanúgy te is fellőheted ugyanarra a vászonra azokat a képeket, melyekkel a magad módján szeretnéd alakítani a tényleges jövőt. Addig futtasd a filmet, amíg meg nem jelennek saját jól felfogott elképzeléseid.