Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AVATAR - 1. csakra tisztítás

2011.01.30
1. CSAKRA: Gyökér v. Föld csakra (Mulathara)
 
 
Nevének jelentése: „Alap-csakra”
Helye: A végbélnyílás, és a nemi szervek között található. A farkcsonttal áll összefüggésben, és lefelé nyílik.
Feladata: Az életösztön fenntartása. Ha nem jól működik, akkor öngyilkosságra való hajlam jelentkezhet.
Színe: Az aktív csakra tűzpiros, vörös, bíborvörös.
Hozzárendelt természeti elem: Föld.
Ez a csakra a sűrű anyag otthona. Fizikai testünk első, és talán legfontosabb kapaszkodója, hiszen az anyagi-, testi tudat, a Föld-horgony, az Ősbizalom, a Biztonság, a Túlélés, a Pénz, az Otthon, a munkánkkal megteremthető létbiztonság tartozik ide. Itt fészkelnek ősi, a tudatalattinkban meghúzódó félelmeink, szorongásaink, amiknek talán még nevet sem tudunk adni.
Szimbóluma: Négyszirmú lótuszvirág.
Bolygója: Mars.
Mantrája: Láám.
Érzékszerve: Orr.
Érzékszervi funkciója: Szaglás.
Alapelv: A lét testi érzékelése (ellentétben a hetedik csakra szellemi érzékelésével).
Ellátja energiával: A hólyagot, a nemi és kiválasztási szervek egyes részeit.
Munkaszerve: A végbélnyílás.
Hozzárendelt testrészek: Minden, ami szilárd, és tömör. A gerincoszlop, a csontok, fogak, a köröm, valamint a végbélnyílás, a vastagbél, a végbél, prosztata, a vér, és a sejtfelépítés.
Hozzárendelt mirigy: A mellékvese.
A mellékvese termeli az adrenalint, és a noradrenalint, amelyek feladata, hogy a vérkeringés elosztását a szervezetben a mindenkori igényekhez igazítsa. Így a test cselekvésre kész, és a követelményeknek megfelelően tud reagálni. Ebből következik, hogy a mellékvese nagymértékben befolyásolja a test átlaghőmérsékletét is.
Asztrológiai hozzárendelések:
Kos/ Mars: újrakezdés, ősi életenergiák, erő a tervek véghezviteléhez, kezdeményezés.
Bika: kapcsolat a Földdel, életben maradás, birtoklás, érzéki élvezetek.
Skorpió/ Plútó: tudat alatti elkötelezettség érzése, szexuális erő, változtatás és megújulás.
Bak/ Szaturnusz: szerkezet, szilárdság.
Hozzá rendelt életkor:
0-7 évig tart és az anyagvilággal való kapcsolatunkról szól, vagyis az alapvető létbiztonságról, az ősbizalomról, otthonunkról, édesanyánkról.
Érzelmi, spirituális és mentális hatások:
Érzelmi jelentés tartalma a düh, a harag, a különféle flusztrációk, az elutasítottság, a „valakinek vagy valaminek nem vagyok elég jó” érzés, a bujaság, a szenvedély, de a bátorság, az agresszió, az áldozatkészség, a birtokló szeretet is ide sorolható, de jelentései az agresszió, bőség, tűz, harag, neheztelés, erőszak, zavar, bátorság, merészség, következetlenség is.
Mentális szinten a ritmusosság, a periodicitás, a dominancia készség, a versenyszellem, a magabiztosság, az alázat, a materializmus és az extravertáltság tartozik a Gyökér-csakra tulajdonságaihoz.
Spirituálisan a láng és a felébredés, míg pszichológiai megfelelője a kolerikus, vagyis a forróvérű lesz. A merészségben, az alkotóerőben, a lelkesedésben, a mértéktelenségben, a szenvedélyekben, a féltékenységben, a birtoklásban szintén megnyilvánul.
A tantrikus tanítások:
Itt, pontosabban a kunda mula -ban alszik a Kundalini kígyó három és félszer összetekeredve, saját farkába harapva, várva arra, hogy felébredhessen és a Szusumná-ban csakráról csakrára felfelé haladva, elérje végcélját, Korona-csakránkat.
Spirituális síkon a tisztítótűz, a Szent lélek tüze, tárgyilagosság, feltöltődés, áldozat, misztikus erő, a főnixmadár, az átlényegülés és a szellemi öntudatra- ébredés, kapcsolódnak ehhez a területhez.
Elsődleges képzettársítások: Az energia, az alapok, a túlélés, az élet anyagi oldala.
Hétköznapi felfogásban: A hatalom, a kifelé fordulás, a túlélés, a felsőbbrendűség, a pénz, az anyagi javak, az áldozat, mélyreható változások, stressz, káosz sorolhatóak ide.
Blokkok oldását az alábbiak segítik:
A színterápia az izzó vörös színt alkalmazza, - mivel uralkodó bolygója a Mars.
A hangok közül a „C”, a szolmizációs skálán a „Do” hang kapcsolódik ide.
Drágaköve: Az achát, a vérkő, a jáspis, a gránát, a hematit, az ónix, a vörös korall és a rubin.
A hozzá rendelhető fém: az ólom, az elemek: közül, pedig a kalcium tartozik ide.
Illata: a citrus és a szegfűszeg, míg az aromaterápiában a cédrus, a lótusz és a szegfűszegolaj segítheti működését harmonizálni.
A Bach-virágterápiában: alkalmazott növények közül a tárnics, a gyertyán és a vadzab ennek a területnek a gyógyítói.
A gyógynövényei: a feketeszeder, a boglárka, a gyíkfű, a csipkerózsa, a közönséges ebnyelvfű, a hullócsillag, a trillium-félék és az ibolya.
Ételei: a sok energiát sugalló, a magas C-, E-, K-vitamin, Béta-karotin tartalommal rendelkező élelmiszerek, az antioxidáns hatással bírók, a vörös húsok és a vasban és magnéziumban gazdagok.

FÖLD CSAKRA ELZÁRÓDÁSA, TISZTÍTÁSA:
 
Célja: A túlélés.
Elzárhatja: A félelem.
Mi az, amitől a legjobban félsz? Hagyd, hogy a félelmeid világossá váljanak.
A fájdalmas halálok okozása az első csakrát zárhatja el, ami félelmet szül. (Az ilyen eseményekkel fél az ember szembe nézni, mert fájó emlék.)
Tisztítás: Szembenézni a félelmeinkkel, és elengedni azokat.